Ηλεκτρονικό κατάστημα

Ενώ πλέον, το ερώτημα “θα πρέπει να έχω μια ιστοσελίδα” έχει πλέον αυτονόητη απάντηση για όλους σχεδόν τους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, αυτό που τίθεται πλέον σαν προβληματισμός για πολλές επιχειρήσεις, είναι εάν θα πρέπει να ξεκινήσουν την περιπέτεια του ηλεκτρονικού εμπορίου ή να μείνουν σε αυτά που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, το κλασικό εμπόριο.

Η ερώτηση δεν είναι εύκολη, ακριβώς γιατί πρόκειται για μια περιπέτεια: Ξεκινώντας την διαδικασία να αποκτήσεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημαeshop -, είναι κάτι ανάλογο το να ξεκινήσεις την διαδικασία να στήσεις το φυσικό σου κατάστημα.  Ίσως και πιο επίπονο:

1. Εφόσον επιχειρείς από την Ελλάδα ή/και στην Ελλάδα, πρέπει να δηλώσεις την δραστηριότητα αυτή στην Εφορία. Δεν θα επεκταθούμε εδώ, υπάρχουν ανάλογες σελίδες και επαγγελματίες που μπορούν να σας δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

2. Εάν προτίθεσαι να δέχεσαι ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω πιστωτικών καρτών, άσχετα εάν θα έχεις εσύ την ευθύνη της επεξεργασίας ή θα χρησιμοποιήσεις την λειτουργικότητα που προσφέρουν οι τράπεζες, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανοίξεις έναν ανάλογο λογαριασμό στην τράπεζα που συνεργάζεσαι. Μπορείς πάντα βέβαια να χρησιμοποιείς την υπηρεσία του Paypal που είναι άκρως διαδεδομένη, αλλά συνήθως υπάρχουν χαμηλότερες χρεώσεις με χρήση ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος για πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών.

3. Θα πρέπει να καταλογογραφήσεις τα προϊόντα που θα πουλάς μέσω του ηλεκτρονικού σου καταστήματος, να συλλέξεις τις αντίστοιχες φωτογραφίες, να ενημερώσεις τα αποθέματά σου.

4. Όλα τα παραπάνω, προηγούνται της διαδικασίας της πραγματικής υλοποίησης, της κατασκευής, του “χτισίματος” του ηλεκτρονικού σου καταστήματος. Τώρα, έφτασε η ώρα που πρέπει να αποφασίσεις την αισθητική παρουσίαση του καταστήματός σου, είναι η βιτρίνα του “μαγαζιού”, το ανάλογο της βιτρίνας του φυσικού σου καταστήματος: δεν θέλεις να είναι πρόχειρη, παραπλανητική ή απωθητική.

5. Αφού επιλεγεί η εμφάνιση, αρχίζει η φάση της κατασκευής, θα “ανέβουν” τα προϊόντα, θα αντιστοιχηθούν οι φωτογραφίες, θα ενημερωθούν οι τιμές.

6. Αφού όλα πήγαν καλά, θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι που θα ενημερώνουν τα προϊόντα, θα επεξεργάζονται τις παραγγελίες, θα επικοινωνούν με τους πελάτες.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι είναι μια διαδικασία ολόκληρη, ανάλογη αυτής που χρειάζεται και για το στήσιμο ενός “πραγματικού” καταστήματος. Και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και σαν τέτοια, έχει και το ανάλογο κόστος.

Δεν είναι δυνατόν να είσαι προετοιμασμένος να ξοδέψεις μερικές χιλιάδες ευρώ για να διακοσμήσεις το φυσικό σου κατάστημα και όταν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το ηλεκτρονικό αντίστοιχό του, να περιμένεις να κάνεις κάτι ανάλογο του Amazon με 600 ευρώ. Απλά δεν είναι δυνατόν και όσοι σου πουλήσουν “ηλεκτρονικό κατάστημα με 490 ευρώ” απλά σε κοροϊδεύουν.

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις με κάτι πανάκριβο, σχεδιασμένο από τον αντίστοιχο του Καλατράβα στο web design. Υπάρχουν πλέον γραφιστικά πρότυπα (templates) πoυ μπορούμε να προσαρμόσουμε με μικρή σχετικά προσπάθεια και να έχουμε ένα αισθητικά αξιοπρεπές αποτέλεσμα και που έχουν αναλογικά μικρό κόστος.

Εμείς στην OFB, έχοντας χρόνια εμπειρία στην κατασκευή eshop, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να στήσεις γρήγορα ένα όμορφο ηλεκτρονικό κατάστημα, να ανεβάσεις τα προϊόντα σου, να συνδέσεις το κατάστημά σου με την τράπεζα, να σε εκπαιδεύσουμε στην χρήση του, να σε βοηθήσουμε με την προβολή του στις μηχανές αναζήτησης, να το συνδέσουμε με το facebook,  να σε συμβουλεύσουμε για τις καμπάνιες που πρέπει να κάνεις, τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσεις.

Δεν δουλεύουμε για “ψίχουλα”, όμως οι τιμές μας είναι πολύ λογικές, γιατί δημιουργούμε με εργαλεία ανοικτού κώδικα και έχουμε την δυνατότητα να προσαρμόσουμε την λύση μας στις ανάγκες σου.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις, μπορούμε να στήσουμε το ηλεκτρονικό σου κατάστημα σε πλατφόρμα wordpress, joomla και prestashop

Θέλουμε τέλος να προειδοποιήσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που διαφημίζουν δωρεάν eshop ελπίζοντας να προσελκύσουν ανυποψίαστους πελάτες. Όπως εσύ δεν δουλεύεις δωρεάν ή “δωρεάν” είναι παράλογο να περιμένεις να το κάνουν κάποιοι άλλοι για σένα. Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν σε αυτό τον κόσμο, όλα έχουν το τίμημά τους και το κόστος τους, είτε αυτό είναι χρηματικό είτε σε χρόνο, σε προσπάθεια κλπ. Ναι, είναι απόλυτα θεμιτό, να θέλεις να πάρεις κάτι καλό στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Είναι όμως εξίσου απόλυτα τίμιο, να θέλω να πληρωθώ για την δουλειά μου και όταν αυτό γίνεται χωρίς προβλήματα, βγαίνεις κι εσύ κερδισμένος, γιατί η δουλειά μου γίνεται με κέφι και έχεις πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γι αυτό λοιπόν, η OFB εξ αρχής, δίνει μια αναλυτική προσφορά, όπου περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι εργασίες που θα γίνουν για λογαριασμό του πελάτη αλλά και τα κόστη και οι όροι πληρωμής.