Σίγουρα θα έχετε δει διαφημίσεις που σας καλούν να αποκτήσετε την ιστοσελίδα σας με 99€! Ή έστω για να φαίνονται πιο ρεαλιστικοί, με 249 €. Βέβαια, γιατί όχι και δωρεάν; Όπου πολλές φορές περιλαμβάνεται η φιλοξενία για ένα έτος, η αγορά του domain name, κουπόνια για Google Adwords, και δωρεάν κούρεμα του γκαζόν σας. Καλά καλά, το τελευταίο δεν περιλαμβάνεται συνήθως.

Και αναρωτιέστε, γιατί αυτοί φτιάχνουν τόσο φθηνά και άλλοι επαγγελματίες του χώρου ζητάνε 600 € για ένα απλό site και ανεβαίνει το κόστος ανάλογα με την πολυπλοκότητα;

Ε, μόλις αρχίσετε να αναρωτιέστε, έχετε ήδη και ένα μέρος της απάντησης: γιατί είναι επαγγελματίες. Και γνωρίζουν την δουλειά τους. Και γνωρίζουν πως το κόστος υλοποίησης οποιασδήποτε πρότασης και ιδιαίτερα για μια επαγγελματική ιστοσελίδα, εξαρτάται από την εργασία που θα αφιερωθεί σε αυτή, την εμπειρία που θα βοηθήσει στο να βγει το βέλτιστο αποτέλεσμα και την προσοχή που θα δείξουν σε κάθε έργο ώστε ο πελάτης να πάρει αυτό που πληρώνει.

Γιατί τελικά, ισχύει και εδώ το “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις” και η κοροϊδία βρίσκεται και στα δύο άκρα: και στο πολύ φθηνό και στο πολύ ακριβό.

Και εάν δεν είστε διατεθειμένοι (ή δυνάμενοι) να πληρώσετε την δουλειά μας ό,τι της αξίζει, καλύτερα να μην ξεκινήσετε καν. Γιατί ένα κακό ή πρόχειρο αποτέλεσμα τελικά θα λειτουργήσει δυσφημιστικά για την επιχείρησή σας, ενώ η προσπάθεια να πείσετε τον επαγγελματία να κατασκευάσει την ιστοσελίδα σας με 100 ευρώ “γιατί τόσα ζητάει και ο ανηψιός του κολλητού μου, που σπουδάζει κομπιούτερ”, στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει την απάντηση “ε, τότε παρακαλώ, πείτε στον ανηψιό να το κάνει”, από έναν υποψήφιο συνεργάτη που του σπαταλήσατε την ώρα και του μειώσατε αναίτια το απόθεμα ηρεμίας που είναι όλο και πιο πολύτιμο στην εποχή μας.